Tuesday 6 January 2009

MyMesra: Air lai chee kang

MyMesra: Air lai chee kang
Sumber: Rozaime di MyMesra.com

bahan-bahan:

kurma merah

biji teratai

kembang semangkuk

cendawan putih - potong kecil2

halwa kundur

gula batu yg kaler brown (gula batu tebu)

biji selasih

(semua bahan2 ni boleh di beli di giant secara bulk. sukatannya, ikut suka korangla nak buh byk mana. dalam segenggam setiap jenis ke... sebab kalau dah campur2 nt jadi banyak )

cara2 memasaknya:

Rebus kurma merah, cendawan putih dan biji teratai hingga empuk.

Bila empuk masukkan gula batu mengikut rasa dan halwa kundur.

boleh tambah air jika air dah berkurangan dan rasa agak manis.

Sementara tu rendam kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang.

rendam juga biji selasih dalam air panas/sejuk.

Angkat rebusan kurma dan masukkan kembang semangkuk yang telah kembang di dalam mangkuk (hehehehe) serta biji selasih.

kalau nak tambah lagi bahan2nya, boleh masukkan laici dalam tin atau nata de coco.

Ada orang suka bubuh kacang goreng ke kismis ke, ikut kreativiti masing2 lah

Sedap diminum suam2 dan amat menyegarkan badan setelah meminumnya....

Silalah cuba lebih2 lagi untuk bulan puasa.

1 comment:

lina said...

thanks dapat buat juadah berbuka